top of page
-tanıtım bülteninden-
Servet Topaloğlu’nun 4’üncü kitabı
‘Şirket Yönetimi’ Yakında Raflarda

Değer yaratmak isteyen şirketler etkili bir yönetim sistemine ihtiyaç duyar. Etkili yönetim olmadan belki dönemsel yüksek karlılık sağlanabilir ancak sürdürülebilir olmaz.


Yönetim disiplininin temel bileşenleri olan strateji, pazarlama, organizasyon, insan kaynakları, yönetişim gibi konuları dikey inceleyen birçok başarılı akademik çalışma bulunuyor. Ancak pratikten gelen bir üst yöneticinin şirket yönetimi konusunda bütünsel ve somut öneri içeren çalışmasına pek de rastlanmıyor. Özellikle de Türkiye’de. Zamana dayanıklı, farklı sektör ve ölçeklerdeki şirketlerde de uygulanabilecek bir yönetim modeli ihtiyacını karşılamak için hazırlanan ‘Şirket Yönetimi’ yakında raflarda.


İş dünyasının çetin rekabet ortamında farklı sektör ve şirketlerde, farklı zaman dilimlerinde ve hatta coğrafyalarda yönetim modelini ispat etmiş bir üst yöneticinin pratikten gelen bu deneyimini kavramsallaştırarak diğer yöneticilere ve girişimcilere sunduğu bir çalışma olan ‘Şirket Yönetimi’ kitabı okuruyla buluşmak için artık gün sayıyor.


Kurumsal yönetim miti

Üst yönetimde icraat ve yönetimin ayrışması ‘kurumsal yönetim mitinin’ eleştirildiği ve günümüz rekabet koşullarında şirketlerdeki olumsuz sonuçlarının gözler önüne serildiği kitapta, değer yaratan yönetim sistemi olarak ‘sibernetik’ ve ‘organik’ olmak üzere iki kavram öneriliyor ve nasıl uygulanacağı da detaylı bir şekilde anlatılıyor. Yönetimi, sürekli tekrar eden (rutin) ve şirketin değerini önemli ölçüde etkileyen eylemler olarak 2 ana bileşende modelliyor ve her iki yönetim organının birlikteliğiyle sürdürülebilir karlılık yani değer yaratmanın mümkün olduğunu gösteriyor. Şirketlerin üst-yönetim organlarını “hesap soran yönetim organı” ve “hesap veren yönetim organı” başlıklarıyla, kurucu aktif hissedarı da edilgenleştirerek birbirlerinden ayrıştırmak yerine müşterek çalışmanın yöntemini öneriyor.


Yazar Servet Topaloğlu, bir beyaz yakalı olarak 40 yılı aşkın süredir Türk Mercedes, Türk Siemens, Metro-Real, Tansaş, Tüv-Türk, CarrefourSa, Yaşar Holding, Doğan Gazetecilik, Arena, BİM-File gibi şirketlerde mühendislikten yönetim kurulu başkanlığına kadar uzanan bir kariyere sahip. Kitabı şirketlerin üst yönetiminde görev alan veya almak isteyen şirket sahipleri, beyaz yakalılar ve konuyla ilgili diğer iş insanlarının yanı sıra yönetim bilimleri disipliniyle ilgilenen öğrenci ve akademisyenler için yazan Servet Topaloğlu, ‘Şirket Yönetimi’ kitabında şöyle diyor;


‘Her şeyden önce belirtmek isterim ki, elinizdeki kitabı öncelikli olarak şirketlerin değerlerini sürdürülebilir şekilde artırmak isteyenler için yazdım. Şirketlerinin dönemsel bilanço karlarını kısa sürede en üst seviyeye çıkarmakla ve kar realizasyonuyla yetinmek isteyenler için bu çalışma sıkıcı olabilir.’


Kitabın kapağında yer alan D= s + r(8i+4k)2 formülü de bir şirketin toplam değer yaratma kapasitesinin açılımını son derece akılda kalıcı, somut ve şirketlerini yönetenler için net hale getiriyor. ‘Şirket Yönetimi’ kitabında Servet Topaloğlu, gerek yönetiminde çalıştığı çok uluslu şirketlerde, gerekse Türkiye’de kurulmuş şirketlerdeki başarılı deneyimlerini daha önce hiç kullanılmamış, özgün kavram ve yöntemlerle anlatıyor.


Gerçek anektodlarla anlatıyor


Bilgi, bulgu, sezgi, duygu ve gerçeklere dayandırdığı şirket yönetimi modelini detaylarıyla anlattığı kitapta iş dünyasından gerçek anekdotlar da yer alıyor. Üst yönetimde yer alan veya üst yönetime aday beyaz yakalılar için hem özgün ve başarılı bir yönetim modeli öneren hem de mutlu ve huzurlu bir kariyerin temel prensiplerini samimiyetle anlatan kitap, girişimci ve kurucu ailelere de ‘şirket ruhunun’ önemini ve korunmasının ne kadar önemli olduğunu anlatıyor. ‘Şirket Yönetimi’ şirketlerin ana hissedarlarının şirketlerini kurumsallaştırırken DNA’larına zarar gelmemesi için nelere dikkat etmeleri gerektiğini de aktarıyor. 


İş Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Bali, Vodafone Türkiye CEO’su Engin Aksoy, Siemens Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Hüseyin Gelis, TEB Genel Müdürü Ümit Leblebici, Pegasus Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Nane, CM Capital Management Kurucusu Cem Mengi de kitapta yer alan yazılarında Türkiye’den çıkan böyle bir esere verdikleri önemi anlatıyorlar. 


Servet Topaloğlu’nun ‘Şirket Yönetimi’ kitabı öncesinde yazdığı Perakendede Diriliği Kaybetmeden İrileşmek (2008), Perakendede Liderlik (2016) ve Ülke Yönetimi (2022) adlı 3 kitabı daha bulunuyor.

 

Servet Topaloglu

 Perakendede İnovasyon

 Bir fıkrayı ilk defa anlattığınızda herkes güler. İkinci kez anlattığınızda gruptaki ilk heyecanın düştüğünü görürsünüz. Üçüncü kez anlattığınızda ise

artık sıkıcı olmaya başlamışsınızdır. Perakende sektöründe innovasyonda işte böyle bir şeydir. İhtiyaçlara çözüm üretemezsiniz ve üretkenliğinizin sürekliliğini sağlayamazsanız bir süre sonra müşterileriniz sizden sıkılırlar...Orjinal başlangıç konseptiniz atraktif, konseptin temelini atan ve kurgulayan yönetim kadrolarınız mükemmel olsa dahi... 

ST

 

Bize sık sık "perakende şirketleri, çevikliklerini kaybetmeden nasıl sağlıklı biçimde büyüyebilirler ve kârlılıklarını artırabilirler" diye sorulur ve bugüne kadar icra ettiğimiz projelerde özellikle nerelere odaklandığımız merak edilir.

Yanıt oldukça basittir:

perakendede liderlik1.png
bottom of page